Inspiratie

Het gras is groener aan de overkant

Natuurlijk wil jij NK Tegelwippen winnen met je gemeente. We hebben een aantal inspiratieprojecten verzameld om je te inspireren zodat je het NK een nóg groter succes kan maken in je woonplaats. Deze inspiratieprojecten zijn tot stand gekomen met dank aan Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof.

What to do met je tegels?

Als je dan die tegels hebt gewipt wil je natuurlijk het liefst een ander blij maken met je tegels, in plaats dat ze in de puincontainer belanden. We got your back, check hier de tips.

Verticaal tuinieren

Groene gevels hebben veel voordelen. Ze verkoelen je huis in de zomer en kunnen in de winter wat warmte vast houden.

Regenpijpen afkoppelen

De regenton is één van de meest eenvoudige manieren om regenwater te benutten. Door de regenton aan te sluiten op een regenpijp vang je regenwater op om te gebruiken.

Beleidsmatig onttegelen

Als je echt vierkante meters wilt maken met onttegelen, dan kun je als gemeente of woningcorporatie een beroep doen op je bestuurlijke macht.

Groene parkeerplaatsen

Mocht je wel mee willen doen aan het NK, maar het nog té moeilijk vinden om helemaal afscheid te nemen van je tegels, dan hebben we een oplossing: halfverharding.

Bedrijventerrein vergroenen in Deventer

Op bedrijventerreinen en kantoorlocaties is nog veel groene winst te behalen. Vaak zijn het stenen landschappen, gericht op efficiëntie en veiligheid.

Tegel-ophaal service Amsterdam & Rotterdam

Als je als gemeente vergroeningsmeters wilt maken, dan bied je bewoners een tegel-ophaalservice aan.

Geveltuinen centrum Zwolle

In Zwolle heeft de gemeente het initiatief genomen voor de aanleg van ongeveer honderd geveltuinen in het winkelgebied.

Binnenterrein woonblok vergroenen

Het binnenterrein van het Rotterdamse ‘kabouterdorp’ ging vorig jaar flink op de schop. Tegels werden eruit gewipt om plaats te maken voor groen en meer.

Blije boomspiegels

De boomspiegel, oftewel de vaak zanderige grond rondom de boomstam waardoor lucht en water de wortels van de boom kunnen bereiken.

Vergroen je schoolplein!

Een schoolplein is een dankbare plek om te vergroenen. Het is goed voor de gezondheid van de kinderen, beter voor de opvang van het regenwater en goed voor de biodiversiteit.

Langste geveltuin van NL

In juni 2020 werd bij verzamelgebouw De Kroon met 142,5 meter de langste geveltuin van Nederland aangelegd, Rotterdam pakte hiermee het record van Amsterdam af.

1000 geveltuinen

De geveltuin. Wie wordt er niet zielsgelukkig van? De bewoner, het langslopende publiek, het riool en niet in de laatste plaats de insecten.

Tegelteller

Gewipte tegels
in Nederland