Spelregels

Waar moet je op letten bij het NK Tegelwippen?

Door het hele land zullen vanaf 21 maart t/m 31 oktober 2022 wipt heel Holland tegels! Gemeenten strijden tegen elkaar: wie wipt de meeste tegels? Er zullen verschillende derby’s plaatsvinden van gemeenten die tegen elkaar tegels wippen. Alle inwoners van Nederland kunnen zelf aan de slag met de tegels in hun (gevel)tuin!

Relatieve telling

Alle gemeenten zijn anders, een gemeente met meer inwoners kan makkelijker winnen bij een telling met het absolute aantal tegels. Daarom gebruiken we een relatieve telling, namelijk de TPI (gewipte Tegels per Inwoner).

Wie kan er mee doen?

Het antwoord is iedereen! Maar zorg wel dat de tegels die je wipt van jezelf zijn. Ga niet zomaar in de openbare ruimte een plein wippen. Heb je geen tuin? Denk eens aan een geveltuin, in veel gemeenten mag je zelf een geveltuin voor je huis aanleggen. Check hiervoor de regelgeving op de website van je gemeente. Ook gemeenten zelf kunnen gewipte tegels doorgeven wanneer ze bijvoorbeeld de openbare ruimte vergroenen. Bedrijven of scholen die hun terrein vergroenen kunnen ook gewipte tegels opgeven.

Hoe groot is een tegel?

Een tegel is 30×30 cm. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat.

Moet ik de tegels vervangen door groen?

Ja natuurlijk! Zo maak je je eigen omgeving een stuk groener, mooier, gezonder en gezelliger. En zo draag je je steentje bij!

Wanneer

Meedoen door tegels te wippen kan vanaf 21 maart t/m 31 oktober 2022. Geef het aantal tegels dat je gewipt hebt plus een bewijsfoto hier op en ze worden opgeteld bij de Tegelstand.

Zo doe je mee

Geef je gewipte tegels hier op, dan worden ze opgeteld bij de Tegelteller van jouw gemeente.

Tegels opgeven

Groen in 7 stappen

Makkelijker gezegd dan gedaan? Nee hoor, met deze zeven stappen heb je zo een groene (voor)tuin!

DIY tuintips